Je carport onderhouden, hoe doe je dat?

Goed je carport onderhouden verlengt de levensduur van je carport en zorgt er ook voor dat hij er mooi blijft uitzien. De verschillende elementen van je carport vragen een ander onderhoud.

De dakgoot

Net zoals bij je woning reinig je best op tijd en stond de dakgoot van je carport. Zo voorkom je verstopping van de afvoer door bladeren, stuifmeel, stof of zand.

De structuur

Voor de overkappingen van onze carports kiezen we steevast voor staal. Een tijdloos materiaal dat geen afwerking nodig heeft en tegelijkertijd heel onderhoudsvriendelijk is. Het volstaat om slechts 1 tot 2 keer per jaar de profielen te spoelen met lauw water. Voor een iets betere reiniging kan je een neutraal schoonmaakproduct toevoegen aan het water.

carport-project-dakrand-staal

Bestaat de dakbedekking van je carport uit polycarbonaat of glas, dan raden we aan het dak 1 tot 2 keer per jaar te spoelen met een hogedrukreiniger. Zorg er wel voor dat deze afgesteld is op maximaal 100 bar. Polycarbonaat is heel krasgevoelig, gebruik dus ook best geen spons of wrijfdoek die krassen veroorzaken door opgewaaide zandkorrels.

polycarbonaat-carport-dakbedekking

Heb je gekozen voor stalen golfplaten of geïsoleerde sandwichpanelen als dakbedekking? De gladheid van de platen voorkomt mos- of algenvorming en werkt voor een groot deel zelfreinigend. In dit geval is het voldoende de panelen slechts jaarlijks te wassen met lauw water. We raden je wel aan een afstand van minstens 10 cm toe te passen bij het afspuiten.

dakrand-structuurlak

Is je carport afgewerkt met een groendak, dan adviseren we je om de extensieve begroening tijdens het eerste levensjaar om de 3 maanden te inspecteren. Daarna volstaat een jaarlijkse inspectie tijdens de lente of het najaar. Verwijder ongewenste beplanting, onkruid en scheuten van bomen en maak de randafwerking van planten schoon, bijvoorbeeld als de sedum te ver doorgroeit. Wanneer er grind langs de randen ligt, volstaat het ‘doorrollen’ ervan.

carport-groendak

Zit je met enkele vragen?

Daar zijn onze vakmannen voor. Ze bezitten een ruime kennis van de verschillende materialen en geven je graag gedetailleerd advies over het onderhoud ervan.

BEL JE ONS EVEN OP?

De dakbedekking

Optimaal je carport onderhouden betekent ook een zorgvuldig nazicht van je dakbedekking. Al onze materialen vragen een specifiek onderhoud.

De houtafwerking

Om zoveel mogelijk aan je ideeën en wensen te beantwoorden, beschikken we over verschillende houtsoorten voor de afwerking van je carport. Correct je carport onderhouden, hangt af van het soort hout.

Thermowood onderhouden vraagt niet veel tijd. Wil je het vergrijzingsproces vertragen, dan kan je het hout behandelen met een natuurlijke uv-bestendige olie of buitenbeits. Reinigen kan met water en neutrale zeep. Om algen- en mosvorming te voorkomen, raden we je aan het hout regelmatig te beschermen met een mosdodend middel.

carport-wand-thermowood

Ook Padouk is onderhevig aan vergrijzing, het is een natuurlijk proces en heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout. Wil je toch liever de oorspronkelijke kleur behouden? Dan kan je het Padouk hout van je carport onderhouden met een gepigmenteerde olie met een gelijkaardige kleur. Deze beschermt beter tegen UV-straling, maar dient wel 3 tot 4 keer per jaar te worden herhaald. Verkies je toch de grijze kleur? Dan hoef je de Padouk slechts eenmaal per jaar te behandelen met een (biologisch) algenbestrijdingsmiddel.

deur-padouk

Houtcomposiet vraagt weinig onderhoud. Je kan het regelmatig reinigen met een borstel, maar ook met een hogedrukreiniger die afgesteld is op maximaal 100 bar. Bewaar bij het afspuiten van het oppervlak een afstand van 25 tot 30 cm en gebruik best geen freeskop. Olie- of vetvlekken kan je verwijderen met ontvetter of zeep als je er snel genoeg bij bent.

dakrand-staal-carport

Ook cederhout heeft de eigenschap te vergrijzen. De kwaliteit van het hout blijft dezelfde en je hoeft het in principe niet te behandelen. Wel kan je in dit geval je carport onderhouden met lazuur, dat een blinkend resultaat geeft en de oorspronkelijke kleur behoudt waardoor het er als nieuw uit blijft zien.

carport-cederhout

Ook Eternit is enorm eenvoudig in onderhoud. Kleine verontreinigingen kan je wassen met een zachte zeepoplossing en spoelen met schoon water.

Eternit-bergruimte

Slechts een aantal keer per jaar je carport onderhouden zal er dus voor zorgen dat je veel langer kan genieten van je carport!